Mensahs talent har altid været tydeligt


26. august 2014

Joseph Mensah fik endelig debut for AC Horsens, da han blev skiftet ind efter knap en times spil af søndagens kamp mod Vendsyssel FF.

Vejen til AC Horsens gik over et ophold i den tjekkiske storklub Slavia Prag, og inden havde han imponeret med sine evner i hjemlandet Ghana.

Han har altid haft talentet, men det var ikke med forældrenes gode vilje, at lille Joe skulle satse på en karriere som professionel fodboldspiller, for der er mange dygtige fodboldspillere i Ghana, der jagter drømmen.

- Jeg begyndte at spille fodbold i skolen, da jeg var omkring syv år gammel, og lærerne kunne lide mine præstationer på skoleholdet. Allerede dengang fandt jeg ud af, at fodbold er min passion, og at jeg gerne ville bringe det vidt. Min storebror spillede fodbold, men måtte stoppe som 25-årig, og det gjorde ondt på familien, så mine forældre ville ikke lade mig spilde tiden med fodbold. De ville have, at jeg skulle skabe en anden karriere, for der er mange i Ghana, der gerne vil spille fodbold, fortæller Joseph Mensah, der er den yngste af fire søskende.

Efterhånden blev presset dog større og større for forældrene, der til sidst måtte erkende sønnens store talent.

- Mange kom hjem til os for at fortælle min mor og far, at jeg var et stort talent, så de vidste det jo godt, men der var ikke 100 procent opbakning fra dem, da jeg begyndte som ungdomsspiller i Great Ambassadors Football Club i Tema som ni-årig. På et tidspunkt kom en hvid træner fra et kendt akademi for at se vores kampe, og han var interesseret i at hente mig, men min far sagde nej. Jeg spillede tre år for Great Ambassadors Football Club, og min far blev først overbevist om mine evner, da mit talent eksploderede. Derefter skiftede jeg til Cheetah FC fra den næstbedste række i Ghana, og her spillede jeg i et par år, scorede mål og gjorde det godt. Vi nåede til playoff-finalen om at kvalificere os til den bedste række, og kort efter skiftede jeg til Liberty, hvor jeg først spillede for andenholdet. Efter cirka en halv sæson blev jeg forfremmet til førsteholdet, og det gik rigtig godt for mig. Jeg blev kåret til man of the match flere gange og blev kaldt ”wizzard” eller ”wizzkid”, forklarer Joseph Mensah.

Fra Ghana til Tyskland og Prag
De gode præstationer førte til interesse for talentet fra Tema, og i første omgang forsøgte han sig i SpVgg Greuther Fürth, der ville have ham til prøvetræning.

- Det gik fint i Tyskland, men Slavia Prag viste også interesse for mig, og Liberty mente, at det ville være bedst for min udvikling at tage til Tjekkiet. Jeg var der i et halvt år, og det var en stor klub, men de havde det svært i den sæson, og så var det ikke nemt at komme på holdet som ung spiller. De var tæt på at rykke ned i den sæson, og de skiftede træner fire gange, så det var svært, lyder det fra Mensah.

Next stop: AC Horsens
De tjekkiske udfordringer fik den ghanesiske offensivspiller til at overveje næste step i karrieren.

- En dansk agent så en af kampene i Tjekkiet, og vi havde efterfølgende en snak, hvor han overbeviste mig om, at jeg kunne udvikle mig bedre i dansk fodbold. Kort efter påbegyndte jeg min prøvetræning i AC Horsens og havde en god snak med Bo Henriksen. Han kunne se noget i mig og ville gerne se mig i kamp, hvorefter vi spillede i Hedensted, og de besluttede sig for at skrive kontrakt med mig. Jeg har fået en rigtig god start, og drengene behandler mig så godt, at det føles som om, at jeg har spillet her i mange år. Jeg er overbevist om, at det er et godt sted at være for en ung spiller, og jeg glæder mig til at vise mig frem overfor fansene, fortæller Joseph Mensah og fortsætter:

- Min ambition er at drive det vidt, og jeg når altid de mål, jeg stiller op for mig selv. AC Horsens har givet mig chancen i dansk fodbold, og jeg vil hjælpe AC Horsens, så jeg på sigt bliver attraktiv for en stor klub, slutter Joseph Mensah.