Unik kombination af uddannelse og fodbold i Horsens


22. juni 2020

Som den første fodboldklub i Danmark kan AC Horsens tilbyde sine elitespillere fra 14 -19 år 4 træningspas integreret i et ugentligt skoleskema

I dette skoleår, som snart rinder ud, har alle U19-fodboldspillere der går i skole på Learnmark Gymnasium HHX fået tilbudt formiddagstræning i skoletiden.

AC Horsens fik samlet alle sine U19-spillere til en formiddagstræning om ugen samtidig med og ved siden af superligatruppen på CASA Arena Horsens.

Det har givet rigtig god synergi og er et vigtigt skridt på vej mod superligatruppen for U19-spillerne. I skoletiden oplevede Learnmark Gymnasium HHX, at U19-drengene skulle være lidt længere tid i klassen, men til gengæld virkede drengene super engagerede og motiverede, fordi de så havde fri både fra skole og træning, når klokken ringede efter sidste time.

Denne sæsons proces er blevet fulgt tæt af både skole og klub, og begge parter har kun roser tilovers for tiltaget.

U19-drengene har været mere klar og skarpe til træning i AC Horsens, og Learnmark har oplevet drengene som motiveret, fordi de mærker en større sammenhæng i hverdagen.

AC Horsens og Learnmark Gymnasium HHX har til skoleåret 2020-21, besluttet at tilbuddet om formiddagstræning skal fortsætte. Det betyder, at alle U17- og U19-fodboldspillere der undervises på HHX har skemafri torsdag formiddag til at svede på fodboldbanerne på CASA Arena Horsens.

Der er også åbnet op for, at spillerne kan træne tirsdag formiddag. Her har drengene ikke skemafri, men AC Horsens vil tilkøbe erstatningsundervisning, så ingen fodboldspillere kommer på bagkant i forhold til undervisning. Et krav for at gå på sportscollege er, at man passer sin skole.

Samtidig får alle fodbolddrenge fra 7.-9. klasse på Langmarkskolen også skemafri til fodboldtræning morgen og formiddag.

Nu kan AC Horsens tilbyde alle fodboldspillere fra U14 op til U19 2 træningspas om morgenen og 2 formiddagstræningspas hver uge. Det giver en fuldstændig fantastisk sammenhængende hverdag for alle AC Horsens’ ungdomsakademispillere.

Ingen andre eliteklubber i Danmark kan tilbyde et ugeskema, hvor fodbold er så meget integreret i skoleskemaet.

- Jeg er elev på HHX, og nu har vi i år prøvet at træne torsdag formiddag, og jeg nyder at komme tidligt hjem, have god tid til at lave mad, og få hvilet godt, så jeg er mere klar til næste dag. Jeg kan også godt lide variationen med, at nogle dage træner vi om morgenen og andre dage om formiddagen, det giver forskellige dage og en større motivation for mig. Det er også dejligt, at jeg ikke kommer bagefter de andre i klassen, når jeg bliver kaldt til superligatræning, fordi deres træningstid nu passer med vores, fortæller David Kruse, der er U19-spiller i AC Horsens og fortsætter:

- Jeg kan også mærke, jeg er mere klar til træning, når vi træner tidligere på dagen. Så er jeg godt nok lidt træt, når vi sidder i klassen til kl. 16.30, men det er super motiverende for mig, at jeg kan komme hjem, når det ringer ud efter sidste time. Jeg synes, det er rigtig godt, at fodboldtræningen er integreret i skoleskemaet, for det giver mig energi i klassen, at jeg har været i gang fysisk midt på dagen, og jeg synes min læring i skolen bliver bedre, lyder det fra Kruse.

Rektor på HHX og HTX på Learnmark Sune Agger udtaler:

- Vi har en opgave i, at alle unge tager en ungdomsuddannelse. Det gælder også de, som satser på at leve af deres sport. Det er afgørende for deres fremtid, at de tager en uddannelse, når fodbolden måske på et tidspunkt ikke fylder lige så meget. Derfor skal vi strække os, så alle unge får mulighed for at tage en uddannelse, men uden at gå på kompromis med kvaliteten af en HHX-studentereksamen. Det gør vi på forbilledlig vis i samarbejdet med AC Horsens, forklarer Sune Agger.

- Vi er i AC Horsens enormt glade og stolte over, at det er lykkedes i samarbejde med Langmarksskolen og Learnmark Horsens at lave en helt unik kombination af uddannelse og fodbold. Spillerne i AC Horsens Akademiet fra U14 til og med U19 vil opleve en sammenhængende hverdag, hvor der er plads til at dyrke sin sport på højeste niveau samt sikre sine uddannelsesmæssige målsætninger, uden at de to vigtige områder i de unges liv kolliderer med hinanden. Derudover giver det spillerne mulighed for at komme tidligt hjem og spise aftensmad med familierne, få lavet lektier, se venner og familie samt naturligvis restituere bedre, inden næste dag starter med nye udfordringer, fortæller AC Horsens’ talentchef Claus Troelsen og fortsætter:

- Trivsel i et konkurrencemiljø er ikke givet, men i AC Horsens har vi stort fokus på netop dual career samt trivsel, og dette projekt mellem gode samarbejdspartnere skal være med til at understøtte spillerne i at få en god og tryg hverdag. AC Horsens er den første klub i Danmark, der kan tilbyde denne unikke mulighed for ungdomsspillere og det er vi ekstremt stolte over. Tak til Langmarksskolen og tak til Learnmark Horsens for, at vi i fælleskab har skabt en platform for vores unge mennesker til at udvikle sig i trygge rammer til gavn for den enkeltes udvikling, lyder det fra Claus Troelsen.

David Kruse, U19-spiller i AC Horsens