Cheftræneren har ordet: Gør status halvvejs inde i sæsonen

20.12.2021 12:18

Jens Berthel Askou svarer på syv spørgsmål i julepausen.

AC Horsens er efter en fremragende afslutning på efterårssæsonen placeret på en fjerdeplads i NordicBet Ligaen, og der er fire point op til den andenplads, der efter sæsonen resulterer i en oprykning til 3F Superligaen.

”De gule” sparker forårssæsonen i gang med hjemmekampen mod Hvidovre IF søndag den 27. februar klokken 15.00.

Her følger en række spørgsmål til AC Horsens’ cheftræner:

1) Hvordan vil du generelt gøre status efter første halvsæson?

Det har taget os lidt længere tid, end jeg havde kalkuleret med at finde det niveau, jeg havde håbet på, vi kunne ramme i første halvsæson. Det har der været forskellige årsager til, bl.a. et par skader på nøglepositioner i starten af sæsonen, og at vi har brugt lidt tid på at spille et nyt hold sammen efter afgang af en del profiler i sommer. De to nederlag til HB Køge og FC Helsingør satte os under et stort pres fra starten, som vi har brugt en del energi på at spille os ud af igen, hvilket er lykkedes efter en solid afslutning. En stærk holdmentalitet kombineret med en masse løftet individuel kvalitet har været afgørende i den fase. Over de sidste 15 kampe har vi sammen med FC Helsingør og Hvidovre IF fået flest point, hvilket er ok. Koger vi det helt ned, er det det manglende udbytte af de første 3 kampe, der gør, vi stadig ligger lidt efter førerholdet i tabellen.

2) Hvad er det for en udvikling, du har set på holdet hen over efteråret?

Vi er først og fremmest blevet mere effektive offensivt. Vores defensive output har været nogenlunde stabilt gennem hele efteråret både på dødbolde, i åbent etableret spil og på omstillinger. Men vi har udviklet os offensivt i takt med, at vi har fået spillet mange nye spillere sammen og arbejdet grundigt med vores angrebsspil. Vi har haft et stort fokus på at øge tempoet og intensiteten i vores angrebsspil og arbejdet med både positioner og gennembrudsmønstre - noget som flere af vores konkurrenter i toppen af rækken har haft flere sæsoner sammen til at arbejde med. Og det tager altså lidt tid, inden de ting sidder i skabet, så der kommer output hver gang. Det er måske den mest markante udvikling, som i bonus dertil også har givet holdet og spillet et mere attraktivt og seværdigt udtryk. 

3) Hvorfor begyndte det for alvor at lykkes i de sidste 4 kampe, der gav 4 sejre?

Igen vil jeg fremhæve vores mentalitet. Det kræver meget at løfte sit niveau, når man er allermest presset til at levere resultater. Og i den fase er vores bærende spillere virkelig trådt i karakter. Desuden har vi været dygtige til at bevare roen internt på holdet og kontakten og tilliden til hinanden. Vi har holdt fokus på det vigtigste, og det vi har skullet forbedre for at tage næste skridt som hold. Og samtidig har vi analyseret grundigt på, om vi er blevet dygtigere til det, vi tror på gør os i bedre stand til at vinde fodboldkampe, og der har vi kunnet se fremgang på alle parametre, hvilket vi har tydeliggjort for alle. Det har givet os lige nøjagtig den tro på os selv, der er så afgørende at bevare i modgang, hvilket har hjulpet os til at kunne præstere bedst, da der har været allermest brug for det. Og så kommer belønningen af hård, vedholdende og god træning ofte efter lidt tid.

4) Hvad betyder det for en opstart, at man sluttede af med 4 sejre og er det mest formstærke hold i NordicBet Ligaen?

Det betyder naturligvis rigtigt meget. Alle, der kender til det at levere under det forventede, ved at det spreder glæde og giver en ro, når man efter en svær periode kommer ovenpå igen og ind i en god periode. Vi kan tage fat et andet sted fra start til januar og have mere fokus på taktiske ting og arbejde mere detaljeret fremfor at skulle løfte holdet og spillerne mentalt, som var en stor del af opgaven i sidste vinteropstart. 

5) Formen skal selvfølgelig bygges op i starten, men hvad er fokuspunkterne ellers?

Det vil blive lidt af hvert. Vi kan og skal stadig blive bedre til alle områder af spillet. Men i og med at vi kommer til at møde den bedste halvdel af rækken i foråret, så bliver kvaliteten af vores forsvarsspil naturligvis afgørende. Vi har lukket 1 mål ind per kamp, og det er for meget, så der skal vi blive bedre. Men samtidigt skal vi også være i stand til at nedbryde endnu dygtigere modstandere og jagte scoringer bedre mod hold, der forsvarer sig godt og straffer boldtab hårdt. Så vi kommer rundt om det hele i opstarten, og det er der heldigvis endnu bedre tid til end i sommer. 

Og så skal vi vænne os til at træne lidt mere og lidt hårdere generelt, så vi øger vores fysiske kapacitet. 

6) Hvordan ser du frem til sidste halvdel af sæsonen?

Vi glæder os alle helt vildt meget. Det bliver en interessant dyst mellem flere hold, end de klogeste måske havde forudset, inden sæsonen startede. Vi står væsentligt bedre rustet til det, end vi gjorde i sommer, da turneringen startede. Derfor er vi meget optimistiske og samtidigt fuldt bevidste om, at vi skal ramme vores bedste niveau. 

7) Hvad skal vi lykkes med i foråret for at slutte på en af de to øverste pladser?

Som sagt: Vi skal ramme vores niveau. Det gjorde vi først sidst på efteråret, og det niveau skal vi ramme i januar og bygge ovenpå i løbet af de ca. otte uger opstarten varer, så vi er endnu bedre, når vi møder Hvidovre IF i første runde af foråret. Og så skal vi bevare roen og modet, når det hele spidser til. Det bliver måske det allervigtigste.